Skip to main content
cover
Mindeord

Alkwin Wanders

Sonja Höhle Hjulskov, Ida Elisabeth Gad Holm, Christian Thomsen, Mikkel Eld, Anja Høegh Brügmann, Henrik Krarup og Ursula Falkmer

27.9.1960 – 24.8.2023

Professor Alkwin Wanders blev født i Köln i 1960, og blev i 1988 kandidat i medicin fra Ludwig-Maximilians-Universität, München. Allerede i den tidlige lægekarriere var det forskning, som Alkwin brændte for. I årene efter lykkedes Alkwin med at opnå hele 2 ph.d.-grader i hhv. 1989 i Tyskland og i 1991 i Sverige. Han blev speciallæge i Patologisk anatomi i 2002 og vi lærte Alkwin at kende i år 2010, hvor han kom til Aalborg første gang som konsulent på Patologisk Institut for at arbejde med diagnostik inden for gastrointestinal patologi. Vi fik i Alkwin en rolig og meget behagelig og hjælpsom kollega med en underspillet humor, der lænede sig helt naturligt ind i den nordjyske lune.

Da Alkwin sluttede sin konsulentansættelse, fik vi en grande finale med et trylleshow, som aldrig blev glemt. Efterfølgende fortsatte Alkwin sin karriere i Goldach i Schweiz (2011), på Universitetet i Uppsala (2012-14) og senere på Umeå Universitetshospital (2015-19).

I maj 2019 kom Alkwin tilbage til Patologiafdelingen som overlæge og blev klinisk professor i patologi året efter. Professortiltrædelsesforelæsningen ved Aalborg Universitetshospital om inflammatoriske tarmsygdomme og viral footprints viste Alkwins omfattende forskning med nærved 100 videnskabelige publikationer og ikke mindst hans meget personlige engagement i klinisk relevant diagnostik og forskning. For ca. 20 år siden udarbejdede Alkwin hypotesen, at den segmentale udbredelse og transmurale inflammation ved Mb Crohn skyldes virusinfektioner i det enteriske nervesystem. Dette blev fokus for hans videre forskning, og i 2013 lykkedes det ham at påvise enterovirusinfektion i en kohorte af pædiatriske patienter med Mb Crohn. Til trods for, at Alkwin i efteråret 2022 blev ramt af en uhelbredelig sygdom, forblev han til det sidste aktiv i sin udforskning af Mb Crohn.

Alkwin var også meget andet end patolog, professor og forsker.

Sprogligt balancerede han mellem svensk, dansk, engelsk og tysk, sidstnævnte var modersmålet. Allerede som barn fik han et tryllesæt og her tog hans evne til at fordybe sig og dygtiggøre sig måske i virkeligheden sin spæde start. Han satte sig for, at det var en kunst, han ville lære! Han investerede tid og udstyr, var til magi-konferencer, hele tiden for at udvikle sig og lære nye tricks. I mange år har han øvet sig og holdt magien i live - i Sverige endda optrådt for publikum, hvor han mestrede kunsten at save en person midt over!

Ud over magien havde han evner og kvaliteter, som han i mindre omfang delte med kollegerne. På den måde fremstod han til tider beskeden: han hverken pralede eller fortalte højlydt om sin sportslige kunnen. Til gengæld delte han gerne sin evne til selvironi, fx. da han fik en parkeringsbøde, fordi han havde taget bilen i stedet for cyklen til fitness. 

Få vidste, at han både var en habil svømmer, roer og skiløber. Som skøjteløber kunne han, på de tilfrosne søerne mellem Stockholm og Uppsala, tilbagelægge mange kilometer. Også Windsurfing var en disciplin som han mestrede, og han nåede at gøre farvandet i Limfjorden usikkert. Limfjorden var også stedet, hvor gåturene kunne lede hen.

Alkwin og Masslin, slog sig ned i Nordjylland sammen.

Desværre nåede huset i Mølholm nær Aalborg, ikke at blive den fremtidige base, som de ønskede at skabe, da de for to år siden giftede sig.

På trods af kemo- og stråleterapi kom Alkwin helt regelmæssigt på Patologiafdelingen for at vejlede sin Ph.d.-studerende og passe igangværende forskning. Alkwin var beundringsværdigt åben om sin sygdom og accepterede med stoisk ro sin situation. De sidste måneder var udfordrende. De sidste uger på Hospice Vangen med utrættelig støtte og kærlig pleje af Masslin.

Vores tanker går til hele familien. Alkwin efterlader sig sin kone Masslin og sine 2 døtre i Göteborg og familien i Tyskland.

Æret være Alkwin Wanders minde.

Kolleganyt